Planuiesti sa calatoresti in Grecia in luna martie? Ziua Independentei, sarbatorita in ziua de 25 martie, va umple strazile cu parade si festivitati, atat laice cat si sacre. In Atena si in celelalte orase mari ale Greciei, cum ar fi Salonic, paradele militare pentru Ziua Independentei concureaza cu traditiile sarbatoarei religioase Buna Vestire si cu manifestatiile pentru pastrarea pacii in lume, care pastreaza strazile pline.
Ziua nationala a Greciei este sarbatorita in data de 25 martie, comemorand ziua in care Grecia si-a castigat independenta fata de Imperiul Otoman in 1829. Razboiul de Independenta din Grecia a inceput in anul 1821 si a durat pana in 1828. De atunci, Ziua Independentei in Grecia este o sarbatoare nationala si este celebrata in fiecare an, in data de 25 martie.
Istoria Greciei dateaza de mai bine de 4000 de ani. Grecii, numiti initial eleni, erau renumiti pentru curajul, intelepciunea si cunostiintele lor. Grecia a oferit, de-a lungul timpului, figuri istorice eterne, cele mai remarcabile dintre acestea fiind Socrate, Platon, Aristotel, Homer si Alexandru cel Mare. Istoria Greciei este, insa, alocata mai multor razboaie celebre, care au inceput in anul 2000 i. Hr. si s-au terminat in secolul al XX-lea.
Multi greci sunt foarte mandri de suveranitatea lor. Pentru a intelege aceasta mandrie a lor, trebuie sa stii cateva lucruri despre istoria Greciei cu Turcia.
Caderea Imperiului Otoman:
Pana in secolul al XV-lea, Europa a fost dominata de mai multe imperii care s-au ridicat si au cazut. Imperiile romane si grecesti au dainuit amandoua in niste perioade de aur, dizolvand mai multe natiuni modeste. In anul 1453, Imperiul Bizantin, de asemenea, a cazut. Dupa ce Constantinopolul a fost capturat de turci, Imperiul Otoman a inceput sa avanseze mai adanc in Europa. Urmatoarea sa tinta a fost Grecia.
Capturarea Greciei
In timp ce grecii au rezistat avansarii Imperiului Otoman pentru o perioada, ei au cedat, in cele din urma, in fata armatei numeroase care, de altfel, era extrem de bine aprovizionata cu resurse bogate. In anul 1458, fortele otomane au cucerit Atena, astfel ca intreaga Grecie a intrat sub dominatie turceasca. Imperiul Otoman a tinut sub control Grecia timp de aproape 400 de ani.
Cu toate acestea, Grecia a ramas unita
In ciuda faptului ca au fost controlati de turci, oamenii din Grecia si-au mentinut limba si identitatea nationala. Acest lucru s-a datorat, cel mai probabil, mandriei lor native, de care deseori auzim in povestirile din istoria elena. In cele din urma, grecii au inceput sa tanjeasca pentru suveranitatea si capacitatea de a se guverna.
Astfel, grecii au hotarat sa mearga la razboi
In anul 1821, nationalismul grecilor a ajuns la un punct de mare presiune. Pe 25 martie 1821, un episcop ortodox cunoscut sub numele de Germanos din Patras a arborat un steac grecesc pe Manastiea Agia Laura in Peloponez. Din moment ce religia a fost conectata la identitatea nationala a celor mai multi greci, se cuvenea ca Germanos sa fie cel care sa ridice steagul grecesc. Acest lucru a declansat un nou razboi intre Grecia si Imperiul Otoman. Istoricii numesc acum acest conflict ca fiind Razboiul grec de Independenta. In timpul razboiului, grecii au strigat incontinuu sloganul “Libertate sau moarte” in locuri publice. In greaca, acest slogan este “Eleftheria i Thanatos”.
Dupa o campanie care a durat mai mult de un an, fortele grecesti au marsaluit spre Atena si si-au revendicat capitala lor din Imperiul Otoman. In timp ce Grecia a fost recunoscuta ca o natiune suverana dupa recuperarea Atenei, Razboiul grec de Independenta a continuat inca opt ani, din cauza eforturilor militare turcesti. In acest timp, Grecia a primit sprijin de la diferite natiuni, inclusiv Marea Britanie, Franta si Rusia. Intr-o situatie extraordinara, aliatii Greciei au distrus o flota otomana care era in drum spre Grecia. Razboiul grec de Independenta s-a incheiat cu Tratatul de la Edirne. Chiar si dupa incheierea Razboiului grec de Independenta, Grecia a fost implicata in mai multe razboaie si conflicte cu Turcia pana cand Imperiul Otoman a fost dizolvat dupa Primul Razboi Mondial.
In ziua de azi, grecii sarbatoresc in fiecare an, in data de 25 martie, aceasta independenta a natiunii lor, prin diferite traditii si obiceiuri vesele desfasurate atat in casele lor, cat si pe strazi. Exista mai multe sarbatori si festivitati patriotice si culturale la care participa grecii in aceasta fericita data a fiecarui an.
Exista diverse parade militare in marile orale ale Greciei, care marsaluiesc in Ziua Independentei. Oamenii care merg la aceste parade asista la un spectacol emotionant cu melodii patriotice, o multime de steaguri grecesti ce flutura in vant si, desigur, cu militari din toate ramurile Armatei Greciei care defileaza in uniformele lor traditionale. In orasele mici si in satele din Grecia, tinerii studenti marsaluiesc cu bannere si cu steaguri grecesti. De asemenea, se obisnuieste ca cei mici sa poarte haine traditionale grecesti.
Sarbatoarea Bunei Vestiri este, de asemenea, celebrata de majoritatea grecilor in data de 25 martie a fiecarui an. Acest eveniment crestin ortodox onoreaza momentul in care Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavril ca va da nastere Fiului lui Dumnezeu. De aceasta sarbatoare, grecii se bucura in casele lor, in jurul unei mese imbelsugate care contine mancaruri traditionale grecesti, cum ar fi spanakopita si musaca. Codul cu sos de usturoi este, de asemenea, un preparat traditional pentru aceasta masa.
Discuții despre această postare