Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în acest an, de la 2,5% la 1,6%, pe fondul întârzierilor înregistrate în evaluarea progreselor realizate de autorităţile de la Atena în schimbul asistenţei financiare.
Perspectivele pe termen mediu rămân favorabile dar sunt condiţionate de „continuarea implementării reformelor”, se arată în raportul de politică monetară publicat vineri de Banca Centrală a Greciei.
Instituţia a cerut creditorilor internaţionali măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei care să fie implementate în 2018, altfel ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară. În 2016, datoria Greciei era la 179% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.
Produsul Intern Brut al Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a anunţat recent Institutul elen de statistică (Elstat), revizuind o estimare preliminară publicată la începutul lunii mai potrivit căreia economia elenă s-a contractat la începutul anului.
„Graţie acestei revizuiri, scenariul de bază al Guvernului privind o creştere economică de 1,8% pe ansamblul anului 2017 poate fi atins”, a declarat economistul NBG, Nikos Magginas.
Euclid Tsakalotos, ministrul elen de Finanţe, a declarat marţi că este „pe deplin încrezător” că economia Greciei va înregistra un ritm solid de creştere în 2017 şi în 2018, dar obiectivul autorităţilor este să se asigure că acest avans este sustenabil.
În 2016, economia Greciei a înregistrat o creştere zero, conform unei estimări preliminare publicate de Elstat. Cifra comunicată de Elstat este inferioară previziunilor Guvernului de la Atena şi ale creditorilor internaţionali, care mizau pe o creştere uşoară de 0,3% în 2016, dar reprezintă totuşi un progres faţă de contracţia de 1,3% înregistrată de economia Greciei în 2015.
Discuții despre această postare