Premierul elen Alexis Tsipras are o biografie neobişnuită pentru un politician. S-a remarcat ca lider al studenţilor în timpul unor proteste, iar acum, la doar 40 de ani, are în mâini soarta Greciei, a zonei euro şi a Uniunii Europene.
Ambiţios, carismatic şi capabil să unească oameni cu vederi diferite. Aşa este portretizat Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă-stânga Syriza.
Ascensiunea politică a omului care dă fiori astăzi Uniunii Europene a început în anii 1990, atunci când în Grecia aveau loc ample revolte studenţeşti. Guvernul de centru-dreapta de atunci dorea să anuleze o serie de beneficii pentru mediul universitar, cum ar fi manualele gratuite, decizie care s-a lovit însă de furia studenţilor.
Hotărâţi să nu cedeze în faţa autorităţilor elene, mai mulţi lideri studenţeşti s-au întâlnit la liceul Ampelokipoi cu scopul de a-şi coordona cererile. Printre ei se afla atunci şi Alexis Tsipras, în vârstă de doar 16 ani, membru la acel moment într-o filială comunistă de tineret, scrie publicaţia „Financial Times”.
Deşi cererile studenţilor erau multe şi diferite, Alexis Tsipras a fost cel care a cerut mereu un singur lucru: retragerea reformelor. Din acest motiv el a devenit atunci unul dintre principalii negociatori ai studenţilor cu guvernul elen. La trei luni după izbunirea protestelor, oficialii greci îl demit pe ministrul Educaţiei şi retrag reformele propuse
Cei care l-au cunoscut pe Alexis Tsipras în perioada studenţească spun despre acesta că a dat mereu dovadă de o maturitate ieşită din comun. Mai mult decât atât, liderul Syrizei este văzut ca un individ ambiţios, carismatic şi capabil să adune laolaltă oameni cu opinii diferite.
Cu toate acestea, criticii sunt de părere ca Alexis Tsipras nu este nimic altceva decât o persoană cinică, egoistă, ce îşi doreşte foarte mult să pună mâna pe putere.
„Cred că este foarte ambiţios.
Ceea ce îl motivează este dorinţa de a deveni premier”, spune un cunoscut al lui Alexis Tsipras. În 2008, Alexis Tsipras a candidat singur pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii Synaspismos (cel mai mare partid de extremă stânga din coaliţia Syriza), după ce singurul contracandidat, Alekos Alavanos, a decis atunci să se retragă din competiţie din motive personale. Alexis Tsipras nu a scapăt la acel moment de critici sau de presupunerile de şantaj.
Alexis Tsipras, biografie neobişnuită pentru un politician
Interesante de remarcat sunt şi preferinţele politice ale familiei lui Alexis Tsipras. Tatăl acestuia conduce o companie de construcţii din Atena, iar principala formaţiune politică pe care a votat-o în decursul vieţii a fost „Mişcarea socialistă panelenică”, Pasok.
„Familia mea nu a fost una conservatoare, deşi a aparţinut mai degrabă clasei de mjloc”, afirmă Alexis Tsipras
Noua vedetă de la Atena
În vârstă de numai 40 de ani, politicianul care vine la Parlament cu motocicleta sa BMV îşi joacă foarte bine cartea. Şi-a condus formaţiunea la un succes neaşteptat, iar acum face tot posibilul ca toţi ceilalţi actori de pe scena politică să înţeleagă că peste Syriza nu se poate trece.
Alexis Tsipras îşi calculează mişcările cu o precizie nemţească. Ar fi chiar un prieten al Germaniei, dacă Berlinul nu ar promova politica de austeritate la care Grecia trebuie să se alinieze pentru a primi în continuare finanţarea externă fără de care ar intra în colaps.
Liderul Syriza ştie ce simt grecii. Mizează pe sentimentele lor de revoltă faţă de sărăcia în care se zbat şi insistă să denunţe acordurile cu UE şi FMI.
Atitudinea sa contribuie însă în mod hotărâtor la incertitudinea politică din Grecia, care agită din ce în ce mai mult spiritele pe plan internaţional, mai ales că Republica Elenă riscă să iasă din uniunea monetară. În urmă cu cinci ani, perspectiva ieşirii unui stat din zona euro era de neconceput.
Deşi politica era un subiect amplu dezbătut in casa familiei Tsipras, liderul actualului partid Syriza decide în adolescenţă să studieze ingineria civilă, urmând practic un parcurs asemănător cu al tatălui său. Cu toate acestea, evenimentele din 1990 îl atrag de lumea politică şi se înscrie într-o formaţiune studenţească de stânga, ce avea să devină ulterior Synaspismos.
„Era ceva bizar sa faci parte dintr-un colectiv politic la acel moment. Cu siguranţă nu era o alegere bună, dacă voiai să ai o prietenă”, rememorează Andreas Karitzis, unul dintre foştii colegi din Synaspismos.
Alexis Tsipras: „Ne place să avem oameni în stradă”
Formaţiunea Synaspismos a fost acuzată în anul 2008 că a instigat cetăţenii la violenţe împotriva forţelor de ordine elene. Unul dintre foştii membri ai partidul de extremă-stânga susţine că liderii au făcut prea puţin pentru a evita astfel de confruntări, care au condus şi la decesul unui adolescent. „Indiferent de cauză sau ideologie, un act violent este un act criminal”, spune Maria Damanaki, prima preşedintă a partidului Synaspismos.
Cu toate acestea, alţi lideri încearcă să ia apărarea partidului, dar recunosc că sunt mulţumiţi atunci când văd oameni pe străzi. „Niciun membru al partidului nu a fost arestat în cadrul acelor evenimente. Nu suntem în favoarea violenţei, dar ne place să avem oameni pe stradă protestând”, a declarat Nikos Voutsis, unul dintre principalii lideri ai formaţiunii Syriza.
Oficialii Uniunii Europene s-au temut de la bun început că un guvern condus de Alexis Tsipras nu va accepta măsurile de austeritate impuse până acum Greciei. ADEVARUL
Discuții despre această postare