ACTUALFOTOVIDEO

Bucati enorme de piatra ponce plutesc in Pacific: Sunt cat 20.000 de terenuri de fotbal (Foto&Video)


Foto: Facebook/ Sail Surf ROAM

Oamenii de stiinta au descoperit o suprafata de 150 kilometri patrati, din Oceanul Pacific, care este acoperita cu piatra ponce.

„Marea” de pietre ponce – de dimensiunea a 20.000 de terenuri de fotbal – a fost semnalata, prima data, de cativa marinari australieni, la inceputul acestei luni, relateaza BBC.

Expertii sustin ca pietrele provin, cel mai probabil, de la un vulcan subacvatic, langa Tonga, care a erupt in jurul datei de 7 august, conform imaginilor din satelit.

Marinarii au fost avertizati sa evite navigarea pe langa aceste pietre.

Piatra ponce este o roca vulcanica usoara, foarte poroasa si cu o densitate mica, ce poate pluti in apa si care se produce atunci cand magma se raceste rapid. Se formeaza in general atunci cand un vulcan este situat in ape mai putin adanci, spun specialistii.

Marinarii care au descoperit pietrele au trimis mostre la Queensland University of Technology (QUT) din Australia. Dimensiunea rocilor variaza de la „o margea pana la o minge de baschet”.

Profesorul Scott Bryan, geolog care studiaza aceste probe la QUT, a declarat ca astfel de roci pot fi vazute aproximativ o data la cinci ani in regiune.

„Este un fenomen care a mai fost raportat. Poate parea ca toata suprafata oceanului se transforma in pamant”, a declarat Bryan sursei citate.

Specialistii mai spun ca aceste pietre pot fi benefice pentru viata marina.


Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni
Sail Surf ROAM
I think Liss is enjoying the Science side of this…
We have been contacted by a couple of Earth Science and Geology Professors from a couple of universities who study Volcanic and Pumice events looking for more details, photos and samples of the Pumice ROAM collected the other night. Liss is on the job of specimen photography this morning and taking it very seriously ?

Sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Doru Black
Articolul redactat de
%d blogeri au apreciat: