Grecia are de plătit în iunie 1,6 miliarde de euro. Ce se întâmplă dacă nu-i plătește? „Toată lumea speră ca acest scenariu să fie evitat pentru că ar însemna un salt în necunoscut”, declară Michalis Massourakis, economist șef la Federația Elenă a Companiilor.
Miercuri 27 mai, tonul era optimist. O sursă din guvernul de la Atena arăta că echipa lui Tsipras și creditorii din grupul de la Bruxelles lucrează la redactarea unei schițe de compromis privind reforma TVA-ului, a sistemului de pensii, a problemei datoriei și a nivelului de excedent bugetar pe care executivul trebuie să-l țintească.
Dacă proiectul acesta ar fi confirmat joi 28 mai, un acord ar putea fi semnat chiar pe 2 iunie, ceea ce ar debloca ultima tranșă de 7,2 miliarde de euro din planul de salvare european. Între timp, însă, Berlinul a negat veștile bune venite de la Atena, arătând că de fapt nu există nici un progres.
Potrivit mai multor surse, Grecia ar mai avea cu ce să achite tranșa de 306 milioane de euro pe 5 iunie, către FMI. Sunt însă îndoieli mari în legătură cu celelalte termene de scadență, din 12, 16 și 19 iunie, scrie Le Monde.
Eric Dor, economiste la Școala de management IESEG, afirmă:
„Nimeni nu știe cu exactitate câți bani mai sunt în vistieriile statului grec, iar punctele de dezacord între guvernul Tsipras și creditorii săi rămân numeroase.”
Ce s-ar întâmpla dacă, în caz de eșec al negocierilor, Atena nu ar achita aceste tranșe?„Aceasta nu ar declanșa automat declararea falimentului țării, căci FMI este un creditor special”, afirmă Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole CIB.
sursa: evz.ro
Discuții despre această postare