Numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în trimestrul doi din 2018, se arată într-un raport publicat marţi de Institutul pentru cercetarea forţei de muncă (IAB).
Datele prezentate subliniază soliditatea pieţei forţei de muncă, care va sprijini în continuare creşterea bazată pe consum a celei mai mari economii europene, comentează Reuters, preluată de Agerpres
În perioada aprilie-iunie existau 1,21 milioane locuri de muncă neocupate la nivel naţional – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 – arată datele IAB.
În perioada aprilie-iunie existau 1,21 milioane locuri de muncă neocupate la nivel naţional – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 – arată datele IAB.
Întrebaţi de motivele care afectează angajările, majoritatea angajatorilor au subliniat lipsa solicitanţilor şi calificările profesionale insuficiente, se arată în raportul Institutului pentru cercetarea forţei de muncă.
În medie, în Germania există aproape trei locuri de muncă vacante pentru fiecare 100 de angajaţi cu contract de muncă care include contribuţiile la sistemul de asigurări sociale. În 2012, erau doar două locuri de muncă vacante.
„Aceste date arată că a crescut semnificativ cererea pentru personal„, susţin analiştii de la IAB.
Companii germane de toate mărimile sunt în căutare de forţă de muncă, dar cea mai mare cerere este la firmele mici, cu până la nouă angajaţi.
Pentru a face faţă deficitului de personal, angajatorii oferă diverse subvenţii, inclusiv majorări salariale mai ridicate decât rata inflaţiei şi condiţii de lucru flexibile. De asemenea, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.
Recent, Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a coborât în iulie cu 6.000, până la cifra ajustată de 2,338 milioane.
Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,2% luna aceasta, fiind cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,2%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 10.000.
Analiştii sunt de părere că va mai dura ceva timp până când o serie de evoluţii negative înregistrate recent, precum tensiunile comerciale globale, scăderea comenzilor şi încetinirea ritmului de creştere economică îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii.
Pe termen lung însă, economiştii se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului, în condiţiile în care incertitudinile cu privire la impactul Brexitului şi creşterea protecţionismului în schimburile comerciale globale vor afecta economia germană orientată spre export.
Obțineți actualizări în timp real despre categoriile acestui post direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.
Discuții despre această postare