Lipsa certificării oficiale contribuie la faptul că rezultatele negative ale testelor antigene, în ciuda prezenței simptomelor, pot oferi pacienților cu coronavirus un fals sentiment de securitate, avertizează oamenii de știință din Germania. Un studiu comun realizat de două institute și un spital arată că 20% dintre aceste teste nu reușesc să diagnosticheze virusul.
Conform cercetărilor efectuate de institutele Paul Ehrlich și Robert Koch, precum și a unui spital central din Berlin, testele antigene – adică self – test la domiciliu și rapid test – în clinici, și farmacii – trebuie să aibă un rezultat corect cel puțin 75%, dar 26 din cele 122 de teste de pe piata care au fost testate nici nu au prins acel procent.
Ce arată cercetările din germania
Se știe că testele cu antigen diagnosticează coronavirusul atunci când există o încărcătură virală peste un anumit nivel. Potrivit cercetărilor germane, aproximativ 80% dintre dispozitivele de autodiagnosticare au detectat virusul atunci când încărcătura era foarte mare și aproximativ 60% dintre teste au detectat mostrele extrem de contagioase. Cu toate acestea, unul din cinci teste în toate cazurile nu a reușit să detecteze încărcătura virală.
Astfel, potrivit oamenilor de știință, testele antigene nu reușesc de obicei să detecteze coronavirusul la începutul sau la sfârșitul bolii, în timp ce în 20% nu îl găsesc niciodată. În plus, dacă o persoană a băut multe lichide înainte de test, coronavirusul este încă rar detectat.
Din aceste motive, experții recomandă utilizarea testelor moleculare pentru oricine suspectează că ar putea fi bolnav. și cu siguranță pentru oricine are fie simptome, fie un self test sau un rapid test pozitiv.
Mai rău este că companiile care produc teste antigene le pot certifica singure, fără un control independent, aplicând simbolul CE pentru conformitatea cu reglementările de siguranță și calitate ale Uniunii Europene, așa cum subliniază Institutul Paul Ehrlich pe site-ul său.
Spre deosebire de alte teste, precum cele pentru diagnosticarea HIV, care se află în categoria de control înalt și necesită certificare externă, testele cu antigen coronavirus nu necesită în prezent testare independentă, așa că firma care le produce își scrie în sine marca de certificare a calității.
Acest lucru nu se va schimba până cel puțin în mai 2022, când următoarea revizuire a categoriilor de control relevante în Uniunea Europeană este iminentă, după cum subliniază institutul german.
Discuții despre această postare