Germania va bloca orice ajutor pentru Grecia cât timp Guvernul Tsipras este la putere, a declarat un apropiat al cancelarului german Angela Merkel. Miercuri, premirul elen a început să facă paşi înapoi şi să-şi domolească retorica anti-austeritate, fiind chiar dispus să accepte oferta UE, „cu mici modificări”. Ministrul german al Finanţelor i-a transmis scurt că „oferta nu mai poate fi acceptată sau refuzată pentru că nu mai este valabilă.”.
Banca Centrală Europeană a menţinut linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată, transmit Bloomberg şi Reuters.
BCE păstrează controlul asupra finanţării băncilor greceşti, în condiţiile în care împrumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE nu a solicitat modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, a afirmat un oficial elen sub protecţia anonimatului.
Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat de la „Caa2“ la „Caa3“ ratingul suveran al Greciei – prima ţară dezvoltată care intră oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional, transmite, transmite Reuters.
Decizia vine după acţiuni similare de rating anunţate săptămâna aceasta de agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard & Poor’s. Moody’s a plasat ratingul Greciei sub supraveghere, cu implicaţii negative.
Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos, liderul Partidului Grecii Independenţi (naţionalist) care face parte din coaliţia de guvernare, a ameninţat Guvernul că demisionează, dacă acesta nu retrage o propunere către creditorii Greciei de tăiere a cheltuielilor militare, relatează Ekathimerini.com. Biroul premierului s-a grăbit să-şi împace partenerul de coaliţie.
Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a avertizat ca un vot negativ la referendum s-ar traduce printr-un Grexit: “Nu poţi ajunge la o înţelegere cu cineva care îţi spune Nu”. Un vot pozitiv ar duce la reluarea imediata a negocierilor, a adăugat Sapin.
Cu trei zile până la referendumul de care Alexis Tsipras a legat soarta Greciei şi cea a UE, Atena şi Bruxelles-ul nu mai pot face altceva decât să aştepte rezultatul plebiscitului. Reprezentanţii creditorilor internaţionali au refuzat clar demararea oricărei alte runde de negocieri până luni, după referendumul de duminică.
Ianis Varoufakis, ministrul grec al Finanţelor, este însă încrezător că luni se va semna un nou acord pentru menţinerea Greciei pe linia de plutire. Însă Alexis Tsipras, premierul elen, nu pare la fel de convins. Miercuri, după luni întregi de retorică agresivă la adresa creditorilor Greciei, Tsipras a avut un discurs ambiguu, pledând pentru încheierea unui acord şi sugerându-le grecilor să voteze pentru austeritate.
Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, afirmă, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizând că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat. „Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras şi în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanţe – n.red)? Răspunsul clar pentru toate părţile este «nu»”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU – centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.
Potrivit politicianului german, Uniunea Creştin-Democrată va bloca orice solicitare a Greciei cât timp Guvernul considerat „comunist” rămâne la putere la Atena. „În cadrul CDU/CSU, mulţi colegi vor vota negativ la orice solicitare făcută de Varoufakis şi Tsipras. Nu mai are nimeni încredere în ei. Avem nevoie de un partener serios”, a spus politicianul conservator german, citat de publicaţiile „The Times” şi „Die Zeit” şi preluat de Mediafax.
„Vom face totul pentru a obţine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care să implementeze măsurile”, a adăugat politicianul german, sugerând că există discuţii pentru scindarea formaţiunii de extremă-stânga Syriza, principalul partid de guvernământ din Grecia. Sursa germană a dezvăluit că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat în discuţii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formaţiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras.ADEVARUL
Discuții despre această postare