Alexandru Cumpănașu a confirmat, duminică, printr-un mesaj pe Facebook, că a fost audiat la DNA Constanța la două zile după alegeri și că ultima corespondență cu procurorii a avut loc în urmă cu câteva zile. Cumpănașu susține, însă, că nu a prezentat documente false în momentul angajării la SNSPA și că va depune o plângere penală pe numele lui Remus Pricopie, rectorul instituției, pe care îl va da și în judecată pentru că i-a ”afectat imaginea”.
Fostul candidat la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, potrivit unor surse apropiate parchetului anticorupție.
Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
- Alexandru Cumpănașu nu a răspuns la apelurile și mesajele G4Media.ro până la publicarea articolului. Vom actualizare articolul dacă vom avea poziția sa
Potrivit articolului 18 indice 1 din legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.
Potrivit declarației de avere semnate cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.
FOTO 1 Fragment din declarația de avere a lui Alexandru Cumpănașu
Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației.
FOTO 2 Fragment din declarația de avere a lui Alexandru Cumpănașu
La începutul lunii septembrie, G4media.ro a arătat că Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europene derulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el.
Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți. Iată câteva exemple:
- Internaţionalizare, echitate şi management universitar pentru un
învăţământ superior de calitate. Proiectul a fost implementat de
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţamântului Superior, a
Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în perioada aprilie 2014 –
septembrie 2015 şi cofinanţat din “Fondul Social European” prin
Programul Operaţional “Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU). Valoarea totală: 13 milioane de lei. Parteneri:
Asociaţia Internaţională a Universităţilor (IAU)
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)
Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID)
- Pregătirea sistemului naţional de e-Administraţie în România. Proiectul a fost implementat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), cu fonduri europene din Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, iar Asociația pentru Implementarea Democrației a fost partener, împreună cu 8 universități și centre de studii. Obiectivul general al proiectului a fost pregătirea condiţiilor necesare pentru trecerea la sistemul naţional de e-Administraţie în vederea creării unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti. Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 12 milioane de lei.
Sursa: G4Media
Discuții despre această postare