Grecia va avea nevoie de o relaxare a datoriilor şi o finanţare mai mare decât au luat în considerare până acum partenerii din zona euro, din cauza înrăutăţirii stării economiei greceşti şi a situaţiei băncilor în ultimele două săptămâni, arată un studiu confidenţial realizat de Fondul Monetar Internaţional şi consultat de Reuters.
Documentul arată că datoria Greciei va depăşi 200% din PIB-ul ţării.
Analiza actualizată a sustenabilităţii datoriei Greciei a fost trimisă guvernelor din zona euro luni seara, după ce Atena şi cei 18 parteneri din zona euro au fost de acord, în principiu, să înceapă negocieri cu privire la un al treilea program de salvare, de până la 86 de miliarde de euro, în schimbul unor măsuri de austeritate mai dure şi a unor reforme structurale, potrivit reuters.com.
Ţările europene ar trebui să acorde Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru toate datoriile europene, inclusiv creditele noi, şi o extensie a maturităţilor, se arată în raportul FMI.
Şefa FMI, Christine Lagarde, a participat la discuţiile din weekend dintre miniştrii de finanţe din zona euro şi liderii guvernamentali unde s-a convenit asupra unei foi de parcurs pentru un nou plan de salvare.
Un oficial european a declarat că noile cifre privind sustenabilitatea datoriei au fost date sâmbătă miniştrilor de finanţe din zona euro şi au fost cunoscute de liderii zonei euro înainte de a încheia acordul de luni cu Atena.
În prezent ţările din zona euro iau în discuţie “reprofilarea” datoriei greceşti pentru a împinge termenele de rambursare sau pentru a reduce ratele dobânzilor împrumuturilor.
Raportul secret al FMI este considerat de unii analişti drept unul exploziv, pentru că Fondul nu poate împrumuta o ţară în cazul în care nu crede că aceasta poate returna banii, consideră unul dintre analiştii citaţi în presa străină.
Oficial, reprezentanţii FMI spun că „sunt pregătiţi să colaboreze cu autorităţile elene”.
Discuții despre această postare