Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro, informează BBC News online.
„Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic şi clar: Grecia va rămâne în zona euro”, a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Noul plan prevede acordarea unor credite în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani. În schimbul împrumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar.
Grecia speră că va primi 23 de miliarde de euro, în două tranşe, imediat după reuniunea Eurogrup, potrivit unor surse din cadrul Ministerului grec al Finanţelor citate de site-ul cotidianului Kathimerini. Potrivit surselor citate, Guvernul de la Atena ar urma să primească „imediat” 12,5 miliarde de euro pentru achitarea unor datorii (inclusiv a unei rate de 3,2 miliarde către BCE cu scandenţa pe 20 august) şi 500 de milioane pentru reducerea arieratelor. Ulterior, Grecia ar urma să primească încă 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.
Parlamentul Greciei a aprobat, vineri dimineaţă, planul de asistenţă financiară, al treilea din ultimii cinci ani.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
Discuții despre această postare