Comerțul cu motorină al Uniunii Europene cu Rusia, o linie vitală de aprovizionare a continentului avid de combustibil, urmează să fie oprit în următoarele luni.
Europa primește 200 de milioane de barili de motorină anual din Rusia. Însă, de la începutul lunii februarie, sancțiunile UE vor interzice livrarea aproape tuturor produselor petroliere rafinate marine – inclusiv motorina – din Rusia, cel mai mare furnizor extern al regiunii.
Pe măsură ce timpul se scurge într-o perioadă de strângere extremă a pieței, comercianții vor trebui să facă reduceri dramatice până la termenul limită final.
Importurile combinate de motorină în UE și Marea Britanie – care interzice și transporturile rusești – au scăzut din iulie până în septembrie, potrivit datelor Vortexa Ltd. compilat de Bloomberg. Dar acum sunt gata să crească din nou, cu aproximativ jumătate de milion de barili pe zi.
Dacă acest ritm continuă în restul lunii octombrie, importurile ar trebui să scadă cu peste 5.000 de barili pe zi de la 1 noiembrie până la termenul limită din februarie. Orice încetinire a acestei cronologie ar face tăierea finală din 2023 și mai dureroasă.
Franța și Germania nu pot satisface nevoile de motorină – Încotro se îndreaptă UE
A scăpa de proviziile rusești nu va fi ușor… Franța, unul dintre cei mai mari importatori ai Europei, și-a redus recent propria producție de motorină din cauza grevelor la rafinăriile sale de petrol. Producția internă din Germania, unde cererea de motorină este cea mai mare din Europa, este, de asemenea, în pericol, deoarece rafinăria Schwedt va pierde accesul la țiței prin conducta Druzhba.
Se așteaptă ca UE să compenseze pierderea aprovizionării rusești cu mai multe importuri din regiuni precum Orientul Mijlociu. Acesta este deja cazul importurilor din țările din blocul non-rus și din Marea Britanie care se apropie de cel mai înalt nivel – cel puțin de la începutul anului 2016 – în această lună, la puțin peste un milion de barili pe zi.
Ar putea urma mai multe, odată cu dezvoltarea gigantului rafinărie Al-Zour din Kuweit și a instalației Jazan din Arabia Saudită.
China permite, de asemenea, mai multe exporturi de combustibil, ceea ce ar putea crește oferta generală.
Este dificil pentru Rusia să redirecționeze motorina și alte produse combustibile către piețe
De asemenea, sancțiunile vor forța Rusia să găsească noi destinatari în afara UE pentru marea sa varietate de exporturi de combustibili.
Țara livrează milioane de barili de nafta – o materie primă care poate fi folosită pentru a face benzină – precum și păcură, care poate fi folosită pentru producerea de energie și transport maritim.
Aducerea pe piață a tot acel combustibil poate deveni complicat. Obținerea asigurării pentru nave se poate dovedi dificilă și există și riscul unei penurii a navelor speciale folosite în Marea Baltică pentru transportul combustibilului.
Se remarcă faptul că nu tot combustibilul rusesc este exportat din porturile rusești, deoarece unii sunt trimisi prin alte țări și nu sunt incluși în statisticile luate în considerare pentru acest articol Bloomberg.
Discuții despre această postare