Dacă Grecia nu va plăti în 30 iunie datoria de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), Fondul Monetar Internaţional va considera imediat că scadenţa este depăşită, a afirmat, joi, un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice, transmit MarketWatch, Bloomberg şi Reuters.
„Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va notifica imediat boardul instituţiei în cazul în care nu se efectua plata”, a precizat Gerry Rice.
Declaraţiile sale vor risipi probabil percepţiile unor analişti că o intrare a Greciei în incapacitate de plată nu va provoca imediat turbulenţe în afara ţării, consideră specialiştii.
Chiar dacă Grecia şi creditorii par să se apropie de încheierea unui acord până la expirarea termenului limită, FMI nu va extinde calendarul plăţilor pe care trebuie să le efectueze autorităţile de la Atena, a precizat Gerry Rice, adăugând că instituţia este de aceeaşi parte cu europenii în negocierile cu Grecia.
Afirmaţiile oficialului FMI vin pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaţionali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, Grecia riscând să între în incapacitate de plată şi în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).
‘Speranţa noastră este că plata va fi făcută’, a dat asigurări oficialul FMI.
Statele care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei.
Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.
Statul elen este presat de creditorii săi internaţionali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl menţină pe linia de plutire.
Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services, a avertizat luna aceasta că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni şi băncilor. Potrivit lui Kraemer, ‘adevăratul termen limită’ va fi în luna iulie, când Grecia are de rambursat unele obligaţiuni pe care le deţine Banca Centrală Europeană.
‘Dacă vor rata acea plată, estimările mele sunt că va fi imposibil pentru BCE să continue să acorde lichiditate de urgenţă sistemului bancar din Grecia’, a apreciat oficialul S&P. AGERPRES
Discuții despre această postare