Germania refuză să discute acordarea unor despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial, informează AFP. Refuzul survine după ce Ministerul de Externe al Greciei a anunțat, marți, că a trimis părții germane o notă diplomatică prin care cere discutarea subiectului între cele două țări.
„După mai bine de 70 de ani de la sfârşitul războiului şi peste 25 de ani de la tratatul 4+2, problema despăgubirilor este închisă juridic şi politic”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de externe german.
În 2016, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate Greciei de război la cel puţin 290 miliarde de euro (328 de miliarde de dolari).
Oficialii germani consideră că problema a fost soluționată odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, și cu tratatul ce prevede că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri.
Grecia a intrat în al doilea război mondial pe 28 octombrie 1940, când armata italiană a atacat pornind din bazele din Albania. Armata elenă a obținut prima victorie a Aliaților prin învingerea italienilor și alungarea lor de pe teritoriul național.
Adolf Hitler s-a văzut silit să intervină în Grecia în aprilie 1941, întârziind astfel declanșarea Operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice cu aproximativ șase săptămâni.
Deși invazia germană din Grecia a fost rapidă, armata elenă a opus o rezistență îndârjită în Creta, unde trupele de elită ale parașutiștilor germani (Fallschirmjäger) au suferit pierderi grele – peste 7.000 de oameni.
Discuții despre această postare