Grecia a cerut marţi Naţiunilor Unite să condamne un acord maritim între Turcia şi Libia „perturbator” pentru pacea şi stabilitatea în regiune, transmite AFP, citându-l pe purtătorul de cuvânt al guvernului elen, potrivit Agerpres.
Atena „vrea ca acordul să fie adus în atenţia Consiliului de Securitate al ONU astfel încât să poată fi condamnat”, a adăugat Stelios Petsas.
Guvernul lui Kyriakos Mitsotakis a trimis scrisori separate în care ridică această problemă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate al ONU, a mai precizat Petsas.
Acest acord, care delimitează frontiere maritime între cele două ţări, a fost încheiat „cu rea credinţă” şi rămâne „invalid deoarece nu a fost aprobat de parlamentul libian”, a arătat purtătorul de cuvânt citat.
Acordul în cauză a fost semnat pe 27 noiembrie la Istanbul de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi de Fayez al-Sarraj, şeful guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU.
După semnare, Grecia a condamnat cu fermitate acordul, pe care l-a calificat vineri drept o „încălcare a dreptului maritim internaţional şi a drepturilor suverane ale Greciei şi ale altor state”. Totodată, aceeaşi ţară a anunţat expulzarea ambasadorului libian la Atena.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a continuat luni anunţând că Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi comune de explorare în largul Ciprului, într-o zonă cu importante zăcăminte de gaz.
„Cu acest acord, am crescut la maximum teritoriul asupra căruia avem autoritate. Putem realiza activităţi comune de exploatare”, a declarat Erdogan, într-un interviu acordat televiziunii publice TRT.
Discuții despre această postare