Kyriakos Mitsotakis va dezvălui la Târgul Internațional de la Salonic (ΔΕΘ) cadrul intervenției guvernamentale pentru a oferi o gură de aer proaspăt pentru mii de gospodării care se confruntă cu probleme grave legate de locuințe.
Problema locuințelor se află în fruntea agendei guvernamentale, fiind una dintre cele mai arzătoare chestiuni din viața de zi cu zi a cetățenilor.
În acest context, premierul Kyriakos Mitsotakis, în două săptămâni, de la tribuna ΔΕΘ, va prezenta cadrul intervenției guvernamentale pentru a oferi o reală ușurare pentru mii de gospodării care se confruntă cu probleme serioase, atât din cauza chiriilor ridicate, cât și din cauza lipsei de locuințe pe piață.
Echipa economică și oficialii de la Maximos Mansion (reședința premierului) lucrează la un pachet de intervenții care are ca scop principal creșterea ofertei de locuințe disponibile pentru închiriere și, prin aceasta, reducerea prețurilor, astfel încât locuințele să devină accesibile pentru gospodării.
Informațiile sugerează că acest obiectiv va fi atins prin soluții multiple și nu doar printr-o singură intervenție. În linii mari, scopul este de a deschide apartamentele închise, care fie sunt neutilizate din anumite motive, fie se află într-o stare proastă și nu pot fi închiriate. În paralel, se va încerca descurajarea proprietarilor de a-și oferi apartamentele pentru închirieri pe termen scurt și încurajarea revenirii acestora pe piața închirierilor pe termen lung.
Primul obiectiv este estimat că poate fi atins prin stabilirea unor stimulente și măsuri de descurajare pentru apartamentele închise. Deja, Autoritatea Fiscală Independentă (AADE) începe procesul de înregistrare a acestora, pentru a obține o imagine clară a numărului lor, deoarece estimările variază. Unii vorbesc de 200.000 de proprietăți, în timp ce alții menționează 600.000.
De asemenea, se va încerca obținerea unei imagini clare asupra stării fiecărei proprietăți, pentru a decide intervențiile necesare.
Se estimează, de asemenea, că oferta de locuințe va fi îmbunătățită prin implementarea deciziei de a crește pragul pentru acordarea Golden Visa de la 250.000 de euro, cât este în prezent, la 800.000 de euro. Măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Pe de altă parte, Federația Panhelenică a Proprietarilor de Imobile (POMIDA) consideră că ar trebui oferite stimulente și nu măsuri punitive, cum ar fi creșterea impozitului ENFIA pentru apartamentele închise.
Cei șase piloni ai intervenției
Conform scenariilor disponibile până acum, intervențiile guvernamentale se vor axa, printre altele, pe următorii șase piloni:
- Apartamente închise: Guvernul consideră că există un număr mare de proprietăți neutilizate, care, sub anumite condiții, pot influența oferta de locuințe pe piață. Procesul de valorificare a acestora va începe cu înregistrarea caracteristicilor lor, cum ar fi locația și starea, pentru a evalua cum pot fi utilizate mai bine.
- Închirieri pe termen scurt: Vor fi introduse modificări în funcționarea pieței, cu intervenții de natură fiscală și majorări de taxe. De asemenea, este posibil să fie impusă o limită, în funcție de zonă, pentru închirierea proprietăților sau o combinație între aceste două măsuri.
- Registrul proprietăților: Se analizează crearea unei platforme pentru publicarea informațiilor despre proprietăți, pentru a spori transparența pe piață. Platforma va include informații despre prețurile de vânzare și închiriere, cu scopul de a combate evaziunea fiscală și de a oferi informații mai bune publicului.
- Programul „Casa mea II”: Guvernul așteaptă aprobarea de la Bruxelles pentru includerea celei de-a doua etape a programului „Casa mea” în Planul de Redresare și Reziliență. Noua etapă a programului, cu un buget de 2 miliarde de euro (din care 1,7 miliarde de euro din fonduri europene), va include modificări ale criteriilor de vârstă și venit, precum și ale cerințelor legate de valoarea și vârsta proprietăților.
- „Parteneriat social pentru locuințe”: Programul va oferi locuințe cu chirie redusă din proprietățile inactive ale statului. Se planifică construirea a peste 2.500 de locuințe pentru cetățeni cu vârsta de până la 39 de ani, cu opțiunea de a le achiziționa după o anumită perioadă de timp.
- Programul „Renovez-Inchiriez”: Programul va fi consolidat prin creșterea subvențiilor pentru lucrările de reparație a apartamentelor închise, astfel încât acestea să fie disponibile pe piața închirierilor.
Aceste inițiative sunt așteptate să contribuie la rezolvarea problemelor din piața imobiliară, sporind accesibilitatea locuințelor pentru cetățeni și oferind soluții pentru criza locuințelor care afectează multe persoane din Grecia.
Discuții despre această postare