Modificări ale testelor de diagnosticare obligatorii pentru coronavirus pentru angajații din sectorul privat au loc de astăzi, luni, 7 februarie.
Potrivit Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, în urma reglementării prevăzute în Hotărârea ministerială comună 4761/28-1-2022 (MO BD 290), conform căreia din 7 februarie 2022 sunt considerați adulți care au fost vaccinați, și a trecut o perioadă de cel puțin șapte (7) luni de la administrarea celei de-a doua doze sau, în cazul vaccinurilor monodoză, trei (3) luni de la administrarea dozei unice, dacă au a primit doza de rapel a vaccinului împotriva coronavirusului”, au apărut modificări la testele de diagnostic obligatorii pentru angajații din sectorul privat.
În special, conform anunțului relevant:
Prin urmare, din 7.2.2022 acei angajați din sectorul privat care își asigură munca cu prezență fizică la locul de muncă au fost vaccinați, dar după o perioadă de până la șapte (7) luni de la administrarea celei de-a doua doze sau, în cazul vaccinurile monodoze, în termen de până la trei (3) luni de la administrarea dozei unice, nu au primit doza de rapel, au obligația de a se supune unui test diagnostic conform prevederilor nr. 64232/15.10.2021 (M.B. ‘4766) JMC, cu modificările ulterioare cu numărul 69459 / 5.11.2021 (M.B. ‘5165) JMC. Cu alte cuvinte, aceștia sunt obligați să efectueze rapid test de două ori pe săptămână pe cheltuiala lor, în aceleași condiții care se aplică lucrătorilor nevaccinati. Obligația este ridicată imediat din ziua reamintirii.
Angajații care au fost diagnosticați cu coronavirus nu sunt obligați să se supună unor teste rapide și să demonstreze acest lucru prin prezentarea unui certificat de boală. Certificatul de Boală se eliberează: a) după testarea de laborator prin PCR pentru coronavirus COVID-19, în termen de paisprezece (14) zile de la primul test pozitiv, b) în special pentru vaccinați complet, după un test pozitiv cu test rapid. Valabilitatea certificatului de boală durează până la nouăzeci (90) de zile după testul pozitiv.
În ceea ce privește controlul respectării obligației de a efectua un test rapid, se reamintește că centrele de diagnostic, clinicile private etc. trimite in 24 de ore la Registrul National al Pacientilor COVID-19 tinut in IDIKA datele persoanelor testate si rezultatul testului (pozitiv sau negativ).
Discuții despre această postare