Iaurtul grecesc produs în România a produs nemulțumire în rândul eurodeputaților din Grecia, care cer măsuri pentru stoparea abuzului prin utilizarea acestei denumiri. De aceea, ei au cerut ajutorul Comisiei Europene, dar răspunsul acesteia a trimis problema tot în curtea Greciei. Vor putea fi luate măsuri numai după ce Grecia va solicita protecția acestei denumiri, dar, până acum, nu a fost făcută o astfel de cerere.
Ambasada Greciei la București a atras atenția autorităților sale naționale, încă din vara anului trecut, că a identificat cel puțin șapte companii din România care „pretind că produc iaurt <grecesc> sau iaurt <în stil grecesc>”, se arată într-o întrebare adresată Comisiei Europene de către eurodeputatul Manolis Kefalogiannis din Grecia. Demnitarul a atras atenția că însăși Comisia Europeană a precizat, ca răspuns la o întrebare adresată în 2017, că „denumirea <iaurt grecesc> nu poate fi folosită pentru a desemna iaurturi produse în afara Greciei, așa cum este în general considerată și înțeleasă ca indicație de origine, adică iaurt provenit în Grecia”. „Mai mult, este îndoielnic în ce măsură metodele de producție și ingredientele folosite de aceste companii respectă cerințele pentru a clasifica produsul finit drept iaurt grecesc”, precizează eurodeputatul în întrebarea sa.
În aceste condiții, Manolis Kefalogiannis a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri a luat pentru a preveni „orice înșelătorie” cu eticheta „iaurt grecesc”, precum și progresele negocierilor dintre autoritățile elene și Comisia pentru a desemna „iaurt grecesc” ca produs cu Indicație Geografică Protejată.
Comisia Europeană a tranșat destul de lejer situația. În răspunsul trimis eurodeputatului Manolis Kefalogiannis a arătat că, într-adevăr, există un precedent înregistrat în Cehia, iar denumirea „iaurt grecesc” este, în general, considerată și înțeleasă ca iaurtul provenit din Grecia. Astfel, „utilizarea termenului <iaurt grecesc> pentru produsele fabricate în afara Greciei ar induce în eroare consumatorii”, se arată în răspunsul Comisiei Europene. „Comisia dorește să sublinieze faptul că punerea în aplicare a legislației privind produsele alimentare și monitorizarea și verificarea respectării de către operatorii din sectorul alimentar a cerințelor relevante ale legislației alimentare cad în sarcina statului membru. Prin urmare, această problemă ar trebui, în primul rând, să fie ridicată la nivelul autorităților competente ale statului membru în cauză”, se arată în răspunsul către eurodeputatul grec. Rolul Comisiei este acela de a interveni atunci când statele membre nu reușesc să asigure punerea corectă în aplicare a legislației UE.
Pe de altă parte, „Comisia nu a primit o cerere de desemnare a iaurtului grecesc ca produs cu Indicație Geografică Protejată din partea autorităților elene”, precizează documentul.
Sursa: focus-energetic.ro
Discuții despre această postare