Justiţia greacă a respins marţi o cerere a Ankarei de a extrăda ofiţeri turci acuzaţi de Turcia că au participat la lovitura de stat eşuată din iulie anul trecut, informează AFP. După un prim refuz al justiţiei de a-i extrăda în ianuarie pe aceşti opt militari – care au aterizat la bordul unui elicopter în nordul ţării, în 16 iulie, la o zi după puciul eşuat – Turcia a înaintat o nouă cerere pentru extrădare.
Tocmai asupra acestei noi cereri s-a pronunţat Curtea de Apel de la Atena, competentă, potrivit legislaţiei greceşti, în a judeca cererile de extrădare. Începând cu trei din cei opt ofiţeri, Curtea s-a pronunţat, la fel ca în ianuarie, împotriva extrădării, invocând absenţa de garanţii de securitate în Turcia, potrivit unei surse judiciare greceşti.
Soarta altor cinci militari turci va fi decisă la începutul lunii mai de Curtea de Apel. La rândul lor, ofiţerii turci neagă în continuare că ar fi participat la lovitura de stat eşuată. Ei au depus în Grecia cereri de azil, iar examinarea acestora ar putea dura alte câteva luni, conform Agerpres.
Refuzul justiţiei elene de a-i extrăda pe aceşti militari a iritat în ianuarie Turcia. Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a ameninţat că va anula acordul de readmisie privind migranţii încheiat cu Grecia şi UE. Atena şi Ankara cooperează strâns de anul trecut, după încheierea acordului UE-Turcia menit să limiteze fluxul de migranţi spre Europa. Numeroşi militari turci au fugit în Europa după lovitura de stat eşuată şi Ankara cere extrădarea lor de către ţările-gazdă, pe fondul deteriorării relaţiilor sale cu Uniunea Europeană.
Discuții despre această postare