- Advertisement -

Moment istoric la Skopje: Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat aderarea la NATO, urmând să devină al 30-lea stat membru al Alianței

0 20

- Advertisement -

Parlamentul de la Skopje a ratificat marți protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la Alianța Nord-Atlantică, urmând să devină al 3o-lea stat membru al NATO după ce Spania, cel din urmă stat membru aliat care mai trebuie să ratifice protocolul, va aproba aderarea acestei țări balcanice.

Parlamentul Macedoniei de Nord a adoptat Legea privind ratificarea aderării la NATO cu sprijinul a 114 din 120 de parlamentari. Legea va intra în vigoare atunci când Spania, singurul membru NATO rămas, va ratifica Protocolul de aderare al Macedoniei de Nord.

Rezultatul a fost salutat de Zoran Zaev, liderul Uniunii Social-Democratice din Macedonia de Nord și fost prim-ministru care a făcut posibilă deschiderea căii de aderare a țării la NATO prin Acordul de la Prespa dintre Skopje și Atena privind schimbarea denumirii țării.

”Macedonia de Nord devine în cele din urmă parte a NATO! Mulțumesc tuturor parlamentarilor care au fost conștienți de responsabilitatea istorică pe care o au pentru curajul lor de a lua decizii care schimbă viitorul. Locul nostru este în UE și în NATO!”, a scris Zaev, pe Facebook și pe Twitter, țara sa așteptând un semnal și din partea Uniunii Europene pentru a începe tratativele de aderare la UE, debut al negocierilor amânat deja de trei ori prin veto-ul Franței.

Ulterior, drapelul NATO a fost ridicat în fața Parlamentului Macedoniei de Nord în onoarea ratificării protocolului de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimul an și jumătate au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie 2018, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena, iar Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a devenit Republica Macedonia de Nord.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace, 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

Macedonia de Nord s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult