Băncile grecești își vor relua activitatea după ce se va ajunge la un acord cu creditorii internaționali, care este posibil să fie convenit imediat după referendumul de duminică, a declarat joi ministrul de stat în Guvernul elen Nikos Pappas, transmite Reuters.
De asemenea, Pappas a dezmințit speculațiile potrivit cărora Guvernul de la Atena va impune o taxă pe depozitele bancare.
‘Băncile vor fi redeschise imediat ce vom avea un acord’, a spus Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei în relația cu creditorii internaționali.
În schimb, bancherii sunt sceptici că acest lucru va fi posibil să aibă loc marți, dacă Banca Centrală Europeană nu va majora plafonul liniei de finanțare de urgență acordată băncilor grecești. ‘Am putea să rămânem fără bancnote până marți dacă oamenii continuă să scoată câte 60 de euro pe zi’, a declarat un bancher.
Separat, o sursă a declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană va discuta luni înghețarea, extinderea sau înăsprirea liniei de finanțare de urgență (ELA) oferită de BCE pentru băncile grecești, în funcție de rezultatul referendumului de duminică. În prezent, finanțarea de urgență oferită de BCE pentru băncile grecești este limitată la 89 de miliarde de euro.
Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia. De asemenea, Alexis Tsipras, a anunțat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. agerpres
Discuții despre această postare