Agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat că este „profund îndurerată” de descoperirea a aproape 100 de bărbaţi goi la graniţa dintre Grecia şi Turcia, transmite BBC.
Cele două ţări s-au acuzat reciproc pentru situaţia dificilă a celor 92 de migranţi.
Grecia a dat vina pe Turcia pentru „comportamentul” acesteia, afirmând este o „ruşine pentru civilizaţie”, în vreme ce Turcia susţine că afirmaţiile vecinului său sunt „ştiri false” şi a acuzat-o de „cruzime”.
În timp ce ambele părţi se învinovăţeau reciproc, agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite a cerut o anchetă şi s-a declarat „profund afectată de rapoartele şi imaginile şocante”.
Poliţia greacă a declarat că a salvat, vineri, 92 de bărbaţi care au fost descoperiţi dezbrăcaţi, iar unii aveau răni, în apropierea graniţei sale nordice cu Turcia. Grecia afirmă că, în urma unei investigaţii efectuate de poliţie şi de oficiali ai agenţiei de frontieră a UE Frontex, a găsit dovezi că migranţii au traversat râul Evros pe teritoriul Greciei în bărci pneumatice din Turcia.
„Poliţiştii de frontieră… au descoperit 92 de migranţi ilegali fără haine, dintre care unii aveau răni pe corp”, se arată într-un comunicat.
Autorităţile greceşti au declarat că bărbaţii au primit imediat îmbrăcăminte, hrană şi primul ajutor. Nu a fost clar cum şi de ce bărbaţii îşi pierduseră hainele.
Frontex a declarat că bărbaţii erau în principal din Afganistan şi Siria şi că ofiţerul pentru Drepturi fundamentale al organizaţiei a fost informat despre o potenţială încălcare a drepturilor.
Ministrul grec al protecţiei civile, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia de „instrumentalizare a imigraţiei ilegale”, în cea mai recentă dintre disputele dintre vecini pe tema migraţiei.
Vorbind la televiziunea greacă, el a afirmat că mulţi dintre migranţi au declarat pentru Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care serveşte drept frontieră între cele două ţări. BBC nu a reuşit să verifice independent această afirmaţie.
„Ne-am aştepta la o explicaţie funcţională din partea guvernului turc”, a spus Theodorikakos.
Cu o zi înainte, ministrul grec al Migraţiei, Notis Mitarachi, a declarat într-o postare pe Twitter că tratamentul aplicat de Turcia migranţilor este o „ruşine pentru civilizaţie”. El a declarat că Atena se aşteaptă ca Ankara să investigheze incidentul şi să „îşi protejeze… frontiera cu UE”.
Disputa a ajuns la cel mai înalt nivel al guvernului din Turcia, cu postări pe Twitter în numele preşedintelui care neagă orice responsabilitate pentru cele întâmplate şi acuză Grecia pentru situaţia „inumană”.
„Maşinăria grecească de ştiri false este din nou la lucru”, a scris Fahrettin Altun, principalul consilier de presă al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe site-ul de socializare.
El a descris acuzaţiile ca fiind „inutile şi ridicole”, acuzând Grecia că nu îi respectă pe refugiaţi prin postarea fotografiilor care îi arată.
În replică, UNHCR a declarat că este „profund afectat de rapoartele şi imaginile şocante”, dar a precizat că nu a reuşit încă să vorbească direct cu grupul – lucru care speră să se întâmple în zilele următoare.
„Condamnăm orice tratament crud şi degradant şi solicităm o anchetă completă”, a declarat UNHCR pentru BBC.
Descoperirea bărbaţilor are loc la câteva zile după ce un raport scurs de o agenţie UE a criticat o parte din personalul de rang înalt de la Frontex pentru că ar fi acoperit împingerea ilegală de migranţi de către Grecia către Turcia, lucru pe care Atena îl neagă. Frontex spune că astfel de practici ale personalului său sunt de domeniul trecutului.
Luna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a folosit un discurs la ONU pentru a acuza Grecia că transformă Marea Egee într-un „cimitir” şi a afirmat că aceasta are „politici opresive” în materie de imigraţie.
Grecia s-a aflat în prima linie a crizei europene a migraţiei în 2015 şi 2016, când aproximativ un milion de refugiaţi care fugeau de războiul şi sărăcia din Siria, Irak şi Afganistan au ajuns în ţară, în principal prin Turcia.
Numărul sosirilor a scăzut de atunci, dar autorităţile elene au declarat că au observat recent o creştere a tentativelor de a ajunge prin frontiera terestră cu Turcia şi prin insulele greceşti.
Grecia a îndemnat Turcia să respecte un acord încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană prin care Ankara a acceptat să limiteze fluxul de migranţi către Europa în schimbul unor ajutoare de miliarde de euro.
Atena va extinde în curând un gard de 40 de kilometri de-a lungul graniţei sale nordice cu Turcia pentru a împiedica intrarea migranţilor în ţară, a declarat Theodorikakos.
Discuții despre această postare