- Advertisement -

Orban cere demisia judecătorilor CCR: „Avem 5 cetățeni capabili în orice moment de o lovitură de stat”

0 50

- Advertisement -

ludovic orban la Digi24

Ludovic Orban, președintele PNL, i-a criticat pe cei cinci judecători CCR care au luat o decizie surpriză în cazul completurilor de 3 judecători, contestate de Florin Iordache. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a acuzat instanţa supremă că a încălcat legea deoarece nu a desemnat completuri specializate să judece fapte de corupţie, aşa cum ar cere legea. Sesizarea acestuia, pornită de la o excepţie invocată în procesul în care, până la urmă, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, a fost admisă azi, după mai multe amânări şi o rejudecare, de membrii Curţii Constituţionale, cu un vot strâns: 5 la 4.

Ludovic Orban afirmă că „România a rămas fără Curte Constituțională” și solicită „imperativ” demisia imediată a judecătorilor CCR care „au votat în favoarea lui Dragnea”.

„Este stupefiantă decizia de astăzi a Curții Constituționale referitoare la completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astăzi vedem rațiunea pentru care această decizie a fost amânată de patru ori, aparent în mod inexplicabil, rațiunea a fost aceea de a fi schimbată componența Curții Constituționale pentru a se realiza „majoritatea lui Dragnea”. PSD a reușit prin politrucii pe care i-a instalat la Curtea Constituțională să obțină compromiterea acestei instituții fundamentale în orice democrație”, mai spune liderul PNL, într-un comunicat de presă.

„Practic, de astăzi, România a rămas fără Curte Constituțională, după ce fantoma lui Dragnea le-a șoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituție s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupților, un instrument politic de grațiere care operează în afara cadrului constituțional. Majoritatea conturată în Curtea Constituțională servește o agendă a răului, care este încarnată nu doar în Liviu Dragnea, ci în miile de alți Dragnea care populează PSD sau instituțiile publice infestate de acest partid. Totul, după ce românii s-au exprimat în mod clar și răspicat împotriva oricăror forme de grațiere a corupților, prin Referendumul din 26 mai”, adaugă Orban.

„Astfel, de astăzi nu mai avem o Curte Constituțională a României, care să judece în funcție de Constituția țării, ci avem 5 cetățeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Acești indivizi se consideră deasupra voinței poporului român, deasupra Constituției și deasupra democrației. Solicit în mod imperativ demisia de îndată a judecătorilor Curții Constituționale care au fost favorabili acestei decizii și, ulterior, revizuirea hotărârii de astăzi”, adaugă președintele PNL.

Acesta subliniază că va folosi „toate pârghiile pe care le vom avea la dispoziție în momentul în care Partidul Național Liberal va prelua puterea pentru a readuce Curtea Constituțională în serviciul cetățeanului și în cadrul constituțional”.

„Totodată, fac apel către toți magistrații să își mențină integritatea, să nu cedeze indiferent de presiunile care se vor face la adresa lor și să-și mențină deciziile luate în mod echilibrat, imparțial și profesionist”, mai spune Ludovic Orban.

Cine ar beneficia de decizia CCR pe completurile de 3 judecători

Andreea Cosma

– complicitate la abuz în serviciu

– condamnată în primă instanţă la 4 ani de închisoare

– dosarul este în etapa motivării primei sentinţe

Radu Mazăre

– abuz în serviciu, fals intelectual

– condamnat definitiv la 9 ani de închisoare

– dosarul este în termenul de depunere a contestaţiei în anulare

Darius Vâlcov

– trafic de influenţă

– spălare de bani

– condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare

– dosarul este la judecata în apel

Alina Bica

– abuz în serviciu

– achitare în primă instanţă

– dosarul este în etapa redactării sentinţei de fond

Elena Udrea

– abuz în serviciu

– luare de mită

– condamnare în primă instanţă, sentinţa definitivă suspendată

– procesul este suspendat, în aşteptarea unei decizii a CJUE

Sursa: digi24.ro

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult