Costul total se ridică la 200 de milioane de euro și, potrivit ministrului de finanțe, Christos Staikouras, acesta va acoperi 3,1 milioane de vehicule din 3,5 milioane în total, în timp ce numărul beneficiarilor este de asemenea așteptat să crească.
Până la sfârșitul săptămânii și probabil în weekend, platforma electronică Fuel Pass 2 va fi deschisă pentru subvenționarea combustibilului, a declarat ministrul de Finanțe Christos Staikouras.
Costul total se ridică la 200 de milioane de euro și, potrivit ministrului, acesta va acoperi 3,1 milioane de vehicule din 3,5 milioane în total, în timp ce numărul beneficiarilor este de așteptat să crească. Beneficiarii vor primi sprijinul financiar la începutul lunii august, în timp ce prin utilizarea cardului digital vor avea un bonus de 15 euro.
În special, ajutorul financiar cu cardul digital, în funcție de tipul de vehicul (mașină sau motocicletă) și de zona reședinței principale (continent sau insule), variază de la 60 la 100 de euro, în timp ce cu credit la bancă cont este 45 – 80 euro. Totodată, ministrul a lăsat deschisă posibilitatea ca reducerea de 3% pentru plata unică a impozitului pe venit să se aplice până pe 31 august, după prelungirea în depunerea declarațiilor din 29 iulie.
Ministrul Finanțelor a mai afirmat că, în ciuda inflației ridicate, cetățenii își respectă obligațiile fiscale, adăugând că „le mulțumesc public pentru acest lucru”.
- ENFIA a fost deja plătită cu 1,1 miliarde de euro din 2,2 miliarde de euro în total.
- La impozitul pe venitul persoanelor fizice, din totalul de 1,9-2 miliarde de euro au fost deja plătite 650 de milioane de euro sau 1/3 din total.
- În „avansuri rambursabile”, până la sfârșitul lunii iulie este termenul limită pentru ca întreprinderile să decidă dacă plătesc suma rambursabilă în 96 de rate sau într-o sumă forfetară cu o reducere de 15%. Până aseară, aproximativ 97.000 de afaceri plătiseră întreaga sumă pe care trebuiau să o returneze și până acum au intrat în buget aproximativ 370 de milioane de euro.
- El a adăugat că așteaptă datele din iunie privind valoarea depozitelor pentru a vedea dacă cetățenii folosesc ceea ce este disponibil.
Ministrul a făcut referire la scenariul de bază pentru un ajutor de 8,5 miliarde de euro până la sfârșitul anului pentru energie electrică, gaze naturale și combustibil. Totuși, el a afirmat că există și scenariul nefavorabil (de exemplu, dacă robinetul de gaze naturale este închis din Rusia), pe baza căruia va exista o povară mult mai mare asupra bugetului (precum și la nivel paneuropean) și apoi „ar trebui să ne uităm din nou la țintele fiscale atât pentru 2022, cât și pentru 2023”.
El a evidențiat inflația ca fiind cea mai mare problemă, deoarece consumă venitul disponibil, spunând că „avem un drum lung de parcurs”. El a spus că, din punct de vedere tehnic, inflația poate scădea în următoarele luni din cauza bazei de la an la an, dar problema venitului disponibil va rămâne.