- Advertisement -

România ar putea importa gaze naturale lichefiate prin Grecia, pentru a-și diversifica sursele de energie

0 25

- Advertisement -

EXCLUSIV ONLINE // Romgaz intenţionează să aducă în România gaz natural lichefiat (LNG) printr-un terminal ce va fi construit în Grecia, ca parte a unui plan mai amplu de diversificare a surselor de energie, a declarat Vasile Ciolpan, Director Comercial Romgaz.

„În acest moment, există un proiect de a crea o nouă poartă de intrare a gazului lichefiat (LNG) în sistemele de transport european prin Grecia, respectiv pe la Alexandropolis, direct în Coridorul Sudic”, a spus directorul Comercial Romgaz.

Coridorul Sudic este compus din trei segmente. Segmentul 1 îl constituie Conducta Caucazului de Sud (SCPx), Segmentul 2 îl constituie Conducta Trans-Anatoliana (TANAP), iar segementul 3 îl constituie Conducta Trans-Adriatica (ŢAP). El având rolul să aducă gaz natural din Azeriajan în Uniunea Europeană, motiv pentru care s-a lovit de opoziţia puternică a Federaţiei Ruse.

Mai ales că aproximativ prin aceeaşi zonă este prevăzută să treacas „TurkStream” (sau „Turkish Stream”), menită să aducă gaz rusesc în Uniunea Europeană.

Foto: Coridorul Sudic (sursă foto: bankwatch.org)

România va fi conectată la Coridorul Sudic prin intermediul gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care se află deja în construcţie și ar urma să fie terminat în 2020.

„Noi ca şi companie am avut tot timpul o preocupare pentru diversificarea surselor. (…) Şi Alexandropolis este o modalitate de a diversifica sursa. Mai mult, l-am putea folosi până în momentul, gazele respective vor intra în piaţă şi îşi vor putea face efectul ca şi sursă”, a adăugat Vasile Ciolpan.

Gazul lichefiat, ca sursa alternativă de energie, este deja utilizat de multe state. În urmă cu mai mulţi ani, şi în România apăruseră informaţii potrivit cărora s-ar dori contruirea unui terminal de regazificare a gazului lichefiat în apropiere de Portul Constantă. Planul nu s-a concretizat însă.

Sursa: b1.ro

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult