Ieri, 40 de pompieri români, alături de două autospeciale de stingere a incendiilor, au ajuns în regiunea Attica pentru a suplimenta echipajele deja dislocate în zonă de către modulul românesc de intervenție. Transportul a fost realizat cu ajutorul a două aeronave ale Forțelor Aeriene Române, asigurând o mobilizare rapidă și eficientă.
Pe lângă resursele aeriene, în cursul nopții au ajuns și alte două autospeciale de stingere a incendiilor, însoțite de un echipaj de patru pompieri salvatori, care au făcut deplasarea pe cale terestră. Toate aceste resurse sunt acum complet operaționale și gata să contribuie la eforturile intense de combatere a incendiilor de pădure care amenință comunitățile din Grecia.
Primele Misiuni pe Teren
Pompierii români sunt pregătiți să demareze primele misiuni solicitate de autoritățile elene. De la ora 10:00, aceștia vor patrula și monitoriza zonele critice din localitățile Rafina, Plaka și Lavrio. Integrarea echipajelor suplimentare în dispozitivul operațional asigură o coordonare sporită și o capacitate de răspuns îmbunătățită, consolidând astfel sprijinul oferit de România autorităților și comunităților afectate de incendiile din Grecia.
Context și Importanță
Participarea României la aceste operațiuni face parte dintr-un program mai amplu de pre-poziționare a resurselor, organizat de Direcția Generală pentru Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). În perioada 1 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul specializat pentru stingerea incendiilor de pădure, menit să sprijine reziliența autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.
Acest program, finanțat de Uniunea Europeană, a fost implementat ca răspuns la incendiile devastatoare din 2021 și face parte din noua strategie a UE pentru limitarea incendiilor de pădure în sudul Europei. Echipaje din mai multe țări europene participă la acest efort comun, demonstrând solidaritatea și angajamentul comunității internaționale în fața provocărilor climatice.
Discuții despre această postare