Sfatul autorităților din Atena pentru locuitori, în vederea reducerii poluării

Atena

Societatea elenă de luptă împotriva cancerului a avertizat joi autorităţile şi cetăţenii în legătură cu utilizarea sobelor şi a şemineelor pe lemne, mai ales la Atena, care reprezintă principala cauză a „creşterea poluării aerului”, şi a cerut oprirea încălzirii cu lemne în capitală care, potrivit acesteia, distruge „sănătatea” locuitorilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

În ultimele zile, capitala Greciei a fost lovită de un val de aer rece, ninsori abundente au căzut pe munţii din jur, iar fumul de la sobele şi şemineele pe lemne a acoperit periferia Atenei.

„Opriţi folosirea sobelor pe lemne pentru a vă putea proteja propria sănătate şi sănătatea celorlalţi”, a cerut societatea elenă de luptă împotriva cancerului, într-o scrisoare deschisă către guvern, parlamentari şi cetăţeni.

Poluarea atmosferică din cauza încălzirii cu lemne este foarte frecventă „în oraşele care nu sunt bine aerisite precum Atena”, a explicat societatea, care a reamintit că încălzirea cu lemne determină „emisii de particule periculoase care se află la originea multor boli şi cresc cazurile de cancer”.

Poluarea aerului este o problemă cronică în Atena

Poluarea aerului, mai ales în timpul verii, este o problemă cronică în Atena, un oraş cu 4 milioane de locuitori, cu suburbiile sale mari, înconjurată de munţi şi cu puţin spaţiu verde.

Dezvoltarea imobiliară fără un plan precis a încurajat construcţia a numeroase apartamente cu şeminee înainte de criza economică din 2010. În timpul recesiunii, utilizarea frecventă a încălzirii cu lemne, mai ieftină decât încălzirea centrală utilizată la scară largă în ţară, a determinat creşterea poluării în timpul iernii.

În urma avertismentului venit din partea societăţii de luptă împotriva cancerului, Ministrul Energiei şi Mediului a declarat că este gata să studieze problema în cooperare cu Ministerul Sănătăţii, potrivit unei surse ministeriale.

Sursa: digi24.ro

Polisul românilor din Grecia
Ziarul românilor din Grecia este chemarea spre treptele apartenenței la polisul civic al românității. Fiți cetățeni activi ai acestui polis, citind ȘtiriGrecia.eu!