Criza din Grecia a divizat ţara în două, iar zilele dinaintea referendumului hotărâtor au fost marcate de proteste pro şi contra unui acord cu creditorii internaţionali. Şi grecii din Cipru sau din Germania au ieşit în stradă.
Vineri, Atena a fost scena unor mitinguri care au strâns 25.000 de oameni în faţa clădirii parlamentului, fluturând pancarte pe care scria “OXI (NU – n.r.)”, în timp ce tabăra opusă a strâns 20.000 de greci pe un stadion din apropiere. Spre seară, primul ministru, Alexis Tsipras, a venit în faţa susţinătorilor săi şi le-a promis că, indiferent de rezultatele votului de azi, tot se va ajunge la un acord cu FMI şi UE, în cel mult 48 de ore. În aceeaşi zi, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, i-a acuzat pe creditorii internaţionali de terorism.
“De ce ne forţează să închidem băncile? Ca să instaureze frica în rândul poporului! Iar răspândirea fricii se numeşte terorism”, a declarat el într- un interviu, precizând că ţara lui este pregătită pentru o situaţie de criză.
“Mai avem o rezervă de ulei pentru 6 luni şi de medicamente pentru 4 luni”, a explicat el. Ieri, manifestaţiile s-au extins în Germania, la Berlin şi în Cipru, la Nicosia, unde comunităţile greceşti au luat cu asalt sediul unui partid şi o piaţă, pentru a-i îndemna pe alegători să nu fie de acord cu măsurile cerute de UE.
Discuții despre această postare