- Advertisement -

Ta Fota, una dintre cele mai sfinte și cele mai sacre sărbători din Grecia

0 271

- Advertisement -

THEOFANIA THROWING OF CROSS

Sfânta Teofanie, cunoscută și sub numele de Bobotează, Sărbătoarea luminilor, in greaca ta Fota (Luminile) are loc pe 6 ianuarie și este una dintre cele mai sfinte Zile de sărbătoare din calendarul ortodox grecesc.

Conform a trei dintre cele patru evanghelii, Teofania sărbătorește revelația lui Dumnezeu când, în timpul botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul pe râul Iordan, vocea lui Dumnezeu este auzită din ceruri spunând: „Tu ești Fiul meu, Iubitul – cu tine sunt mulțumit”. Este și momentul când a apărut prezența divină cunoscută sub numele de Sfânta Treime. Pe lângă Dumnezeu și Fiul său, Duhul Sfânt a fost prezent și el, ajungând sub formă de porumbel.

Cunoscută și sub numele de Fota, astăzi este văzută ca o zi strălucitoare și veselă pentru creștinii care sunt binecuvântați cu Apa Sfântă, care simbolizează curățarea lui Isus în apele râului Iordan.

Bobotează, împreună cu Paștele, sunt cele mai vechi sărbători creștine și există tradiții bogate și simbolism profund implicate în aceaste zile de sărbătoare. Ziua propriu-zisă, și ajunul său, sunt marcate într-o varietate de moduri de multe ceremonii diferite organizate în toată Grecia.

Cea mai importantă tradiție, care are loc în rândul Bisericilor Ortodoxe Grecești din întreaga lume este binecuvântarea apelor cu Sfânta Cruce de către un preot local. Credincioșii sunt binecuvântați de către Preotul care ține Sfânta Cruce în mână și scufundă Vasiliko (ramuri de busuioc) în Apa Sfântă și apoi o presară pe fruntea fiecărui enoriaș (acest lucru se face și în timpul binecuvântării caselor ortodoxe grecești).

Astăzi, preoții vor arunca o Sfântă Cruce în mare sau lac, iar un porumbel este eliberat spre cer, apoi credincioșii sar în apă pentru a încerca să returneze Sfânta Cruce. Cel care prinde Sfânta Cruce și o întoarce preotului, se spune că este binecuvântat pentru anul următor.

Aceasta este o sărbătoare minunată pentru copiii din Grecia, care vor cânta Fota kalanda (colinde) în cartierele lor, iar în schimb vor primi dulciuri și bani.

Ceremonia națională oficială a Greciei pentru Binecuvântarea Apelor se desfășoară în Pireu, principalul port al Greciei, unde vor participa oficiali și lideri politici. Ceremonii similare vor avea loc pe toate insulele grecesti, urmate de festivități, evenimente care vor evidenția tradițiile locale, mâncarea și dansul.

Sărbătorile au loc incheindu-se perioada sărbătorilor de Crăciun.

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult