- Advertisement -

Tensiuni între Turcia şi Cipru. Premierul grec cere ajutorul Statelor Unite pentru a calma spiritele

0 101

- Advertisement -

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut sânbătă Statelor Unite să-şi folosească influenţa pentru a dezamorsa tensiunile din estul Mediteranei dintre Cipru şi Turcia, care se află într-o dispută privind drepturile de exploatare a zăcămintelor de petrol din Marea Medirerană, potrivit Reuters.

Mitsotakis a declarat în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, la Atena că acţiunile Turciei din ultimele zile din largul insulei au reprezentat o „încălcare flagrantă” a drepturilor suverane ale Ciprului.

Tensiunile dintre Cipru şi Turcia cu privire la exploatatea zăcămintelor din largul Mării Mediterane s-au intensificat după ce Ankara a trimis o navă de foraj într-o zonă deja autorizată de Nicosia companiilor energetice italiene şi franceze.

„Statele Unite au un interes deosebit pentru regiunea Mediteranei de Est. Cipru cere doar punerea în aplicare a dreptului internaţional”, a declarat Mitsotakis. Mike Pompeo se află în vizită în Grecia în ultima etapă a unei călătorii în sudul Europei.

„Anticipez contribuţia pozitivă a Statelor Unite pentru a duce la crearea unui climat de cooperare mai constructiv şi mai fructuos în regiune”, i-a transmis Mitsotakis lui Pompeo.

Ankara spune că unele dintre zonele pe care Ciprul le exploatează sunt fie pe ţărmul continental propriu, fie în zonele în care turco-ciprioţii au drepturi egale asupra oricărei descoperiri cu ciprioţii greci.

Secretarul de stat al SUA poartă discuţii cu omologul său grec şi ministrul apărării. Răspunzându-i lui Mitsotakis, Pompeo nu s-a referit la Cipru.

„Astăzi relaţia dintre ţările noastre nu a fost cu adevărat niciodată mai puternică”, a spus Pompeo, lăudând eforturile Greciei pe calea sa de redresare economică.

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult