- Advertisement -

Turcia a început desfășurarea militară în Libia, anunță președintele Erdogan

0 21

- Advertisement -

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat duminică seara că a început desfăşurarea militarilor turci în Libia pentru a veni în sprijinul guvernului libian recunoscut de ONU, transmit agenţiile de presă, preluate de Agerpres.

„Misiunea soldaţilor noştri acolo este să coordoneze (…) Soldaţii noştri au început să fie desfăşuraţi progresiv”, a afirmat Erdogan într-un interviu acordat postului CNN Turk.

- Advertisement -

La sfârșitul anului trecut, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a făcut o vizită în Tunisia și a anunţat că Turcia va trimite trupe în Libia la solicitarea statului nord-african.

Parlamentul turc a autorizat săptămâna trecută intervenţia militară în Libia, votând în favoarea unui mandat de un an de desfăşurare a trupelor în această ţară, pe fondul escaladării unui război civil.

Deocamdată nu sunt informații despre câți militari turci vor fi trimiși în Libia și cu ce echipamente militare. Potrivit rezoluției votate de Parlament, această decizie aparține președintelui, potrivit Deutsche Welle.

Turcia este una dintre ţările susţinătoare ale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) libian condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU, dar care se confruntă militar cu autoproclamata Armată Naţională Libiană (ANL), condusă de omul forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, care desfăşoară o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli.

Parlamentul libian, care nu recunoaşte legitimitatea Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli şi îl susţine pe mareşalul Haftar, a votat sâmbătă ruperea relaţiilor cu Turcia ca urmare a acordului militar încheiat între Ankara şi guvernul lui Fayez al-Sarraj, cerând în plus ca acesta din urmă să fie judecat pentru „înaltă trădare”.

Mareşalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi Franţei, în timp ce guvernul recunoscut de ONU este susţinut politic şi militar de Turcia şi Qatar.

După ce, cu opt ani în urmă, NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult