Adresându-se la summitul G20, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o prelungire „nedeterminată” a acordului care permite exporturile de cereale din porturile țării sale la Marea Neagră, care expiră vineri.
„Inițiativa noastră de export de cereale merită să fie prelungită pe termen nelimitat, indiferent de momentul în care se încheie războiul”, a spus Zelensky la întâlnirea cu ușile închise a liderilor de la summit. El a mai sugerat ca acordul negociat de Kiev și Moscova, intermediat de ONU și Turcia și care a permis exportul a aproximativ 10 milioane de tone de cereale, să fie extins la încă două porturi ucrainene.
Totodată, în intervenția sa, Zelensky a decis că „este timpul” să pună capăt războiului „dezastruos” al Rusiei.
„Sunt convins că este timpul, chiar acum, (ca) războiul distructiv al Rusiei trebuie și poate fi încheiat”, că pacea trebuie „restaurată”, a spus șeful statului.
El a propus, de asemenea, promovarea unui schimb de „toți” prizonierii de război ucraineni și ruși.
Șeful statului ucrainean a denunțat „amenințările răutăcioase de folosire a armelor nucleare” din partea conducerii politice ruse, insistând că „nu poate exista nicio scuză pentru șantaj” de această natură, adresându-se „G19” — aparent excluzând Rusia.
Zelensky a acuzat, de asemenea, Rusia că încearcă „să transforme frigul într-o armă împotriva a milioane de oameni” prin bombardarea infrastructurii energetice cheie ucrainene pe măsură ce se apropie iarna. El a cerut ajutor militar suplimentar de la aliații Ucrainei și plafonarea prețurilor la exporturile rusești de energie, astfel încât Rusia să nu poată profita de pe urma acestora.
Pe scurt, propunerile Ucrainei pentru pace:
- Radioactivitate și securitate nucleară.
- Siguranța alimentelor.
- Securitate energetică.
- Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților.
- Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale a Ucrainei.
- Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților.
- Restabilirea justiției.
- Încheierea ecocidului
- Prevenirea escaladării.
- Sfârșitul războiului.
G20: Proiectul de comunicat la summit recunoaște impactul „războiului în Ucraina”
În același timp, cele mai mari economii ale lumii, inclusiv Rusia, fac referire la efectele negative ale „războiului din Ucraina” în proiectul comunicatului final al summit-ului G20, care a fost obținut de Reuters și AFP, și în care este a precizat că „majoritatea membrilor (…) condamnă cu fermitate” războiul.
Discuțiile secrete dintre SUA și Rusia și posibila lor semnificație
Între timp, în clădirea Serviciului de Informații Turc (MIT), din Ankara, cei doi oameni „invizibili” ai planetei s-au întâlnit ieri, directorul CIA, Bill Burns, cu omologul său rus, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei ( SVR), Serghei Naryskin, într-un contact diplomatic neașteptat , așa cum a fost făcut public, împotriva fiecărui protocol al celor două servicii de securitate.
Având în vedere, de fapt, că cele două părți nu s-au aflat în aceeași sală de negocieri de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, cu excepția întâlnirii secretarului de stat american, Anthony Blinken, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ianuarie, la Geneva, cei doi interlocutori la nivel înalt au acționat mai mult ca mesageri decât ca negociatori și, în timp ce țările lor s-au grăbit să sublinieze de la început că niciunul dintre ei nu a primit niciun fel de mandat pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ambele au confirmat totuși întâlnirea lor.
Discuții despre această postare