Un apicultor în vârstă de 64 de ani a fost pus sub acuzare miercuri la Atena pentru „incendiere din neglijență”, a doua zi după un incendiu forestier care a afectat mai multe case de pe Muntele Penteli, în suburbiile din nordul Atenei.
Acest bărbat, arestat marți, s-a prezentat în fața procurorului miercuri după-amiază, care l-a trimis în judecată înainte de a fi eliberat, potrivit aceleiași surse.
El este acuzat că a ars frunze în apropierea stupilor săi din Stamata, unde a izbucnit focul, potrivit Ministerului Protecției Civile.Alte patru persoane au fost reținute marți ca parte a anchetei, înainte de a fi eliberate rapid de poliția greacă.
Incendiul a izbucnit marți în orașul Stamata, la aproximativ treizeci de kilometri de Atena, înainte de a se extinde în municipalitățile Dionysos și Rodopoli, într-o pădure de pini de pe Muntele Penteli, fără a provoca vreo victimă.
Incendiul era ”sub control” miercuri, au anunţat pompierii greci.
„O casă a ars și alte douăsprezece au suferit pagube, în special pe acoperișuri. O duzină de mașini au fost carbonizate”, a declarat Protecția Civilă pentru AFP.
310 pompieri au fost mobilizați și au fost implicate zece elicoptere și opt bombardiere cu apă, potrivit pompierilor. Vântul care a suflat cu 38 km / h și temperatura de 37 de grade au îngreunat operațiunile.
Focul se răspândise rapid în această zonă împădurită și plină de case. Mai mulți locuitori și-au părăsit casele amenințate de flăcări din propria voință și autoritățile au trimis un mesaj de alertă prin SMS.
Uscate de un soare arzător, pădurile grecești sunt în fiecare vară victime ale incendiilor, hrănite de vânturi puternice, fenomen recurent în Grecia. Un val de căldură excepțional este așteptat de joi în toată țara.
În iulie 2018, 102 persoane au fost ucise în orașul de coastă Mati, lângă Atena, cel mai mare număr de morți cauzat de un incendiu din țară.
O mare parte din pădurea de pini de pe Muntele Penteli fusese deja devastată în incendii majore în 1995 și 1998.
50 de incendii în perioada 25-26 iulie
Premierul Kyriakos Mitsotakis comunica pe 26 iulie că, în ultimele 24 de ore, pompierii s-au luptat cu aproximativ 50 de incendii de vegetaţie, iar situaţia s-ar putea agrava pentru că meteorologii au anunţat că mai urmează un val de căldură.
„Vreau să subliniez faptul că august rămâne o lună dificilă. Din acest motiv este important pentru noi toţi, pentru toate serviciile statului, să rămânem în stare de alertă absolută până când perioada incendiilor se va încheia”, a declarat premierul elen.
Reprezentanţi ai pompierilor au precizat că o parte dintre incendii au drept cauză neglijenţa, pornind de la ferme sau de la şantiere de construcţii, dar nu au fost anunţate victime.
Condiţiile meteorologice din sudul Europei sunt în contrast puternic cu cele din nordul continentului, ploi torenţiale afectând, săptămâna trecută, numeroase ţări, de la Austria până în Marea Britanie, fiind urmate de inundaţii catastrofale în special în Germania şi ţările învecinate
Atenţionare de călătorie pentru Grecia, din cauza caniculei şi pericolului de incendii
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august, vârful urmând a fi atins în perioada 30 iulie – 3 august.
În intervalul 30 iulie – 3 august, temperaturile vor creşte constant, valorile maxime estimate fiind de 43 grade C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar şi pragul de 45 grade Celsius.
În acelaşi timp, Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Grecia a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:
* Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);* Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia şi Viotia);* Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);* Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);* Insula Creta.