- Advertisement -

Video Momentul în care porțile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte

0 98

- Advertisement -

Un incident neplăcut petrecut la Cimitirul din Valea Uzului a tensionat, joi, de Ziua Eroilor, relațiile româno-maghiare, ajungându-se până la replici la nivel de Ministere de Externe. 

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. La un moment dat, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora, au rupt poarta și au pătruns în cimitir. Iată momentul:

Guvernul ungar a trimis o notă de protest Guvernului român în legătură cu evenimentele petrecute la Cimitirul militar din Valea Uzului, a informat într-un comunicat MAE de la Budapesta. Ministrul ungar de externe l-a contactat telefonic pe omologul său român și i-a cerut ca partea română să nu dea curs „provocărilor” și să ia toate măsurile pentru evitarea violențelor.

La rândul său, MAE român a dat publicității un comunicat, joi seara, în care confirmă că a avut loc convorbirea telefonică între cei doi șefi ai diplomațiilor și informează că Teodor Meleșcanu i-a cerut omologului de la Budapesta să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive” în acest sens.

sursa: digi24

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult