Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata ca Summitul NATO de la Varsovia a fost unul de succes pentru Romania, punctand ca toate temele de interes pentru tara noastra au fost cuprinse in documentele finale.
„Summitul NATO care s-a incheiat astazi constituie un moment foarte important pentru Alianta Nord-Atlantica si pentru tara noastra. Pot spune cu toata certitudinea ca a fost un summit de succes pentru Romania”, a spus Iohannis, intr-o declaratie de presa.
El a aratat ca Romania isi consolideaza pozitia ca stat membru NATO si actor regional care contribuie la mentinerea securitatii si stabilitatii intr-o zona marcata de numeroase riscuri.
Seful statului a precizat ca atat declaratia privind securitatea trans-atlantica, cat si declaratia finala a summitului NATO cuprind temele de interes pentru Romania, ce au fost cuprinse in mandatul care a fost aprobat de CSAT.
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca pe teritoriul Romaniei va exista o brigada multinationala la care si-au anuntat contributia certa Polonia si Bulgaria.
„Vom avea o brigada multinationala, astfel si acest punct din mandatul Romaniei a fost atins”, a anuntat Iohannis, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca la aceasta brigada si-au anuntat contributii certe Polonia — cu o companie — si Bulgaria — cu un batalion.
„Vom continua discutiile pentru alte contributii, dar semnele sunt foarte bune”, a precizat seful statului.
Doclaratia finala a summit=ului NATO contine mai multe referiri la prezenta NATO in zona Marii Neagre.
„Ca parte a structurii de forte a NATO (…) a fost stabilit in Romania comandamentul unei divizii multinationale pentru sud-est, care va prelua comanda unitatilor de integrare ale fortelor NATO si pentru a oferi optiuni flexibile de comanda si control regional.”
Un alt paragraf al declaratiei finale consemneaza dezvoltarea de catre NATO a unei „prezente avansate in partea de sud-est a teritoriului Aliantei. Masuri corespunzatoare, adaptate regiunii Marii Negre, inclusiv initiativa romaneasca de a infiinta o brigada multinationala pentru a ajuta la imbunatatirea formarii integrate a unitatilor aliate aflate in subordonarea comandamentului Diviziei Multinationale din Sud-Est.”
Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, Romania reprezinta o parte semnificativa a acestei cresteri a capacitatii, iar comanda si controlul (C2) al site-ului Aegis Tarm este transferat la NATO.
Declaratia finala consemneza si trecerea in subordinea NATO a comandamentului asupra sistemului antiracheta din Europa, inclusiv sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) care sunt instalate la baza de la Deveselu (Romania).
Iti place stirigrecia.com? Urmareste fluxul de stiri stirigrecia.com si pe Facebook
Discuții despre această postare