- Advertisement -

România și Grecia, poziție comună privind eficientizarea metodologiei de aderare la UE: Revizuirea nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare curente

0 21

- Advertisement -

România și Grecia au o poziție comună legată de eficientizarea metodologiei privind negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, în sensul că revizuirea acesteia nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare aflate deja în curs, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 

Acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii de vineri dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul său din Grecia, Nikos Dendias, în marja participării la Consiliul ministerial al Organizației de Cooperare la Marea Neagră (OCEMN), care se desfășoară la Atena.

Comisia Europeană va propune în luna ianuarie metodologia revizuită privind negocierile de aderare la Uniunea Europeană, ca răspuns la insistențele Franței ca acest proces să fie revizuit, a anunțat comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi.

Revizuirea metodologiei de desfășurare a negocierilor de aderare le va face mai ,,credibile şi predictibile atât pentru UE, statele membre cât și pentru Balcanii de Vest” a declarat acesta, într-un mesaj pe Twitter.

La finalul Conferinţei interguvernamentale de aderare UE-Serbia, desfăşurată la Bruxelles, Varhelyi a subliniat că politica de extindere şi integrarea Balcanilor de Vest în UE constituie ,,un obiectiv strategic important pentru UE şi statele membre”. El a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ,,dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel, ghidată de un leadership politic puternic”.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea fructificării concrete a oportunităților oferite de formatele regionale, inclusiv la nivel trilateral și cvadrilateral. Ambii miniștri au reiterat susținerea comună a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, însă au precizat că discutarea la nivel UE a eficientizării metodologiei de aderare nu trebuie să ducă la blocarea proceselor de aderare aflate deja în curs.

Discuțiile celor doi miniștri de externe au prilejuit și un schimb de opinii și pe alte teme de interes de pe agenda europeană. Astfel, cei doi miniștri au salutat faptul că rezultatele alegerilor de ieri din Regatul Unit sunt de natură să clarifice perspectivele Brexit. 

Pe lângă acest subiect, potrivit comunicatului, cei doi oficiali au salutat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale, bazate pe legăturile istorice și culturale tradiționale, dar și pe interese comune la nivel regional și european. În același timp, au apreciat evoluția ascendentă a schimburilor comerciale, care au ajuns anul trecut la aproape 2 miliarde de euro, și au susținut necesitatea de a continua eforturile pentru a utiliza potențialul existent pentru dezvoltarea cooperării economice și sectoriale, precum și a investițiilor reciproce.

Bogdan Aurescu a pus accent pe necesitatea consolidării dialogului strategic la nivel înalt între cele două țări, inclusiv din perspectiva contribuției la stabilitatea și securitatea regională. În acest context, a subliniat importanța celebrării anul viitor a 140 de ani de relații diplomatice și a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită în România cu acest prilej, invitație acceptată cu plăcere de ministrul Dendias. 

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul comunității românești din Grecia, care, alături de comunitatea elenă din România, constituie elemente importante ale relației bilaterale, care dinamizează relațiile culturale și economice dintre cele două țări.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat agenda de securitate la Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța consolidării Brigăzii Multinaționale din România și a propus întărirea cooperării pe teme de securitate dintre cele două țări. 

Nu în ultimul rând, a fost discutată dezvoltarea cooperării culturale bilaterale, inclusiv prin folosirea oportunităților oferite de faptul că în anul 2021 orașele Timișoara și Elefsina vor fi (alături de Novi Sad) capitale culturale europene.

Sursa: caleaeuropeana.ro/

Comentarii
Loading...

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți în regulă, dar puteți renunța, dacă doriți. Accept Citeste mai mult